Vaksinering

VAKSINERING BESKYTTER


Vaksinering beskytter katten din mot alvorlige sykdommer, og forhindrer dessuten at infeksjoner sprer seg til andre katter.

Les mer om smittsom kattepest, katteinfluensa, katteleukemi og klamydia

Vaksineringstidspunkt

Kattunger skal ikke tas fra moren før de er 12 uker gamle. For best beskyttelse bør kattunger vaksineres to ganger med rundt en måneds mellomrom. Kattungen kan få sin første vaksinering ved 8 ukers alder, deretter ved 12 ukers alder, eller ved 12 og 16 ukers alder. Deretter bør katten vaksineres i tråd med livsstil og hvilke infeksjoner som er vanlige der du bor. I Norge bør alle katter vaksineres mot kattepest og katteinfluensa. I tillegg er kattens livsstil avgjørende for hvilke andre vaksinasjoner den bør få. Spør dyrlegen om råd.

Før vaksinering

Det er viktig at katten er frisk og så avslappet som mulig på vaksinasjonsdagen og i løpet av de neste dagene.

Innvollsorm og larvene deres kan ha negativ effekt på immunsystemet og føre til at katten får dårlig beskyttelse etter vaksineringen. Hvis kattungen får ormekur av oppdretteren, er det vanligvis ikke nødvendig med ekstra ormekur før vaksinering. Men hvis kattungen ikke har fått ormekur før, er det lurt å gi katten en kur mot innvollsorm cirka én uke før vaksineringen. Ormekurer er reseptbelagte, så du må be dyrlegen din om råd.

Ting å overveie etter vaksineringen

Vaksiner består av svekkede (eller i noen tilfeller drepte) smittestoffer som ikke kan forårsake sykdom. Immunsystemet danner et forsvar mot smittestoffene i vaksinen, noe som gir katten et viktig forsprang dersom den skulle utsettes for disse sykdommene senere i livet.

Et lite antall vaksinerte katter reagerer med hevelse på infeksjonsstedet, eller i enda sjeldnere tilfeller med en akutt allergisk reaksjon. Hvis katten din blir syk eller dorsk på samme dag som den har blitt vaksinert, må du kontakte dyrlegen umiddelbart.

SMITTSOM KATTEPEST, KATTEINFLUENSA, KATTELEUKEMI, KLAMYDIA


I Norge bør alle katter vaksineres mot kattepest og katteinfluensa. I tillegg er kattens livsstil avgjørende for hvilke andre vaksinasjoner den bør få.

Kattepest

Smittsom panleukopeni, såkalt kattepest, forekommer i Norge hos katt og er en svært smittsom sykdom som kan ramme katter i alle aldre. Katter kan dø av kattepest om de ikke er vaksinert. Kattepest forårsakes av et parvovirus som spres via direkte eller indirekte kontakt med infiserte katter, først og fremst via urin og avføring. Det tar 4 til 6 dager fra katten blir infisert til den viser sykdomstegn. Katter kan utskille viruset i avføringen i 1½ måned etter å ha blitt infisert.

ykdommen bryter ut plutselig med høy feber, mangel på appetitt, dorskhet, diaré og oppkast. Dette kan til syvende og sist lede til dødsfall grunnet væsketap. Parvoviruset angriper og ødelegger de hvite blodcellene, og infiserte katter kan derfor pådra seg alvorlige komplikasjoner fordi immunsystemet deres ikke fungerer som det skal.

Parvoviruset er svært robust og kan overleve de fleste desinfeksjonsmidler og høye temperaturer. Parvoviruset kan overleve lenge i miljøet – opptil ett år.

Smittsom bukhinnebetennelse hos katter forekommer regelmessig, og alle katter kan bli smittet, både inne- og utekatter. Kattunger er imidlertid mest sårbare, og da spesielt kattunger som ikke har utviklet tilstrekkelig med antistoffer mot kattepest gjennom morsmelk. Beskyttelsen fra morsmelken forringes gradvis, og kattunger trenger vanligvis og beskyttes med vaksiner når de er noen måneder gamle.

Alle katter bør vaksineres mot kattepest.

Katteinfluensa

Katteinfluensa er et generelt begrep for luftveisinfeksjoner hos katter, med forkjølelseslignende symptomer, rennende øyne, sår i munn og hals, bronkitt og lungebetennelse.

Sykdommen forårsakes vanligvis av felint herpesvirus og/eller felint calicivirus. Disse symptomene inkluderer nysing, manglende appetitt og feber. Senere i sykdomsforløpet kan øyeinfeksjoner, forkjølelse, pusteproblemer og hoste forekomme.

Katteinfluensa rammer hovedsakelig unge katter, og dødeligheten kan være høy. Hvis en gravid katt smittes av herpes, er det risiko for spontanabort eller deformerte fostre. Kattunger som smittes i livmoren eller i sin første leveuke, klarer seg ofte ikke. Sykdommen bryter vanligvis ut og sprer seg der mange katter er samlet, slik som på oppdrettssteder for katter, utstillinger eller kattepensjonater.

Katter kan pådra seg en kronisk form for katteinfluensa og bli bærere av sykdommen. Disse kattene viser ofte ingen synlige tegn på sykdommen, men vil utskille viruset i flere måneder eller år. En slik katt utgjør naturligvis en stor smittefare for andre katter.

Alle katter bør vaksineres mot katteinfluensa.

Katteleukemi

Katteleukemi forårsakes av felint leukemivirus, som kan resultere i et svekket immunsystem, anemi og lymfom. Forekomsten av katteleukemi i Europa er generelt sett lav. Sykdommen overføres via vanlig kontakt mellom katter, men også gjennom bitt. Viruset finnes i spytt, nasale sekreter, avføring og melk. Unge katter er spesielt mottakelige for infeksjon, mens eldre katter blir mer motstandsdyktige med alderen.

Spør dyrlegen om råd.

Klamydia

Klamydia forårsakes av en bakterie som først og fremst fører til øyeinfeksjoner. Sykdomstegn er røde, rennende øyne, nysing og rennende nese. Bakterien er svært smittsom og overføres ved direkte kontakt mellom katter. Sykdommen er ikke dødelig, og en smittet katt kan behandles med antibiotika. Sykdomsforløpet kan imidlertid trekke i langdrag og være irriterende for katten. Klamydia underklassifiseres noen ganger som en del av katteinfluensa.

Spør dyrlegen om råd.

REISE MED KATT OG RABIESVAKSINASJON


Rabiesvaksinasjon før utenlandsreiser

Hvis du skal ha katten med deg utenlands, må den vaksineres mot rabies (bortsett fra reiser til Sverige), ID-merkes og få seg et kjæledyrpass. Det kan også finnes flere tilleggskrav, avhengig av hvor katten skal reise.

Be dyrlegen om råd og les mer på Mattilsynet sine nettsteder:

http://www.mattilsynet.no/