Lurer du på å skaffe deg en katt?

Dette bør du tenke over før du får deg katt

Katten er et fantastisk og fascinerende kjæledyr med sin egen personlighet. Katter krever ikke fullt så mye av eiernes tid som hunder. Du må imidlertid ta en del faktorer i betraktning før du kjøper en katt. Først må du vurdere hvilket liv du kan tilby en katt, og hvorvidt du har råd til utgiftene som følger med det å eie en katt. Du må også tenke over hvem som skal ta seg av katten når du er på ferie. Du trenger en kattepasser, eller du kan vurdere å ha katten på kattepensjonat om du må reise bort.

Skal katten være en innekatt eller utekatt? Bor du på et sted der naboene synes det er greit at katten din går fritt omkring og kanskje kommer på besøk i hagen deres – eller er det lurere å gjerde inn hagen eller lage en innhegning i en del av hagen? Hvis katten må være innekatt og bo i en leilighet, må du passe på å sikre vinduer og balkonger slik at katten ikke kan falle ned. Katter blir skadet eller omkommer hvert år som følge av fall fra høyder, slik som åpne vinduer eller balkonger.

Du må også tenke over hvilken type katt du vil ha i livet ditt. Vil du ha en vanlig huskatt eller en rasekatt? Ikke alle katter er egnet som innekatter eller utekatter. Det finnes en rekke ulike katteraser som har sine egne karakteristikker, både med tanke på utseende, atferd og temperament.

Innekatter har ikke de samme mulighetene til å uttrykke sin naturlige atferd som utekatter. Hvis du vurderer å ha en katt innendørs, bør du være forberedt på å bruke tid på å aktivisere katten. Du bør møblere hjemmet ditt slik at det stimulerer katten til fysisk utfoldelse. Det må være mulig for katten å hoppe/klatre til utkikkspunkter eller hvilesteder i høyden. Katten må ha leker som inspirerer den til å bruke energi, for eksempel leker hvor den må jobbe for å få ut fôr, i stedet for å bare spise det fra en matskål. Mange innekatter er for lite aktive og blir overvektige. Det gjør dem predisponert for tilstander som diabetes og leddsmerter.

Les mer om innekatter og utekatter her

KOSTNADER OG TIDSHENSYN


Selve prisen for å kjøpe en katt er den minste delen av investeringen du gjør for å ha en katt. Noen kattunger gis bort gratis, mens andre, slik som de fleste rasekatter, kan koste tusenvis av kroner. Du må også regne med utgifter til fôr, dyrlege, forsikring og kattepensjonat eller kattepassere. Du må også kjøpe mat- og vannskåler, kattedo, sand til kattedo, kattebur, børste og eventuelt også sikre vinduene/balkongen eller hagen.

Kattungen skal vaksineres flere ganger, og deretter med jevne mellomrom som voksen. Du må også huske kostnadene med å få katten kastrert og merket med en unik ID. En helseforsikring kan beskytte deg mot økonomiske vanskeligheter hvis katten blir syk eller skadet.

Les mer om vaksinering og helseforsikring

Tiden du må bruke på en katt varierer stort. Du må bruke mer tid på innekatter enn på utekatter. Hvis du velger en langhåret katt, må du være forberedt på å bruke tid på stell av pelsen. Noen katter må børstes daglig, og de må bli vant til det fra de er små kattunger slik at de ikke får problemer med pelsen.

Les mer om stell av pelsen her

KATTER OG BABYER/SMÅBARN


Det er svært gunstig for barn å bo og samhandle med dyr, men det krever oppsyn og veiledning av en voksen. Babyer og små barn griper gjerne tak i kattens hale, ører eller pels, så en voksen person må sørge for at dette ikke skjer eller irettesette barnet før han eller hun skader katten eller før katten skader barnet. Barn som samhandler med katter, risikerer å bli bitt eller klort. Katter som samhandler med barn, risikerer også å bli skadet. Katter oppsøker ofte babyer og småbarn som hviler, og legger seg ned for å hvile med dem. Dette kan være farlig for barnet og bør unngås for enhver pris. En ny baby i huset er dessuten en stor forandring for en katt. Det kan ta litt tid før katten blir vant til den nye situasjonen. Pass på at katten har steder der den kan være i fred. Ikke bagatelliser endringene babyens ankomst medfører for katten, og husk å kose og snakke med den slik du gjorde før.

Les mer om stress og katter her

HANDLELISTE


Her er en liste over nyttige ting du bør skaffe deg før du henter din nye katt.

  • Matskål
  • Vannskål
  • Fôr
  • Kattedo
  • Kattesand
  • Kattesandspade
  • Kattebur/transportbur
  • Katteseng
  • Klorestolpe
  • Leker
  • Godbiter
  • Børste (avhengig av kattens pels)
  • Eventuelt halsbånd og kobbel
  • Flåttfjerner hvis du bor i et flåttområde

GRUNNLEGGENDE PLEIE


Katten må selvsagt ha mat og vann daglig. Hvis katten bruker kattedo, må denne rengjøres ofte. Avføring og urin bør fjernes daglig med spaden. All kattesanden skal byttes ut og kattedoen skal rengjøres grundig med jevne mellomrom eller ved behov.

Les mer om kattedoer her

Langhårede katter bør børstes regelmessig. Noen må børstes hver dag, mens andre kan klare seg med 2–3 ganger i uken. Korthårede katter liker noen ganger også godt å bli børstet, men det er ikke alltid nødvendig.

Les mer om stell av pelsen her

Du vil raskt lære katten din å kjenne, og du er derfor den første som legger merke til forandringer. Hvis du er usikker på kattens helse, bør du ringe dyrlegen.

Les mer her

HVOR SKAL DU FÅ KATTEN FRA?


Det finnes flere måter å skaffe seg en katt på. Grunnet usteriliserte katter, blir uønskede eller uplanlagte kattunger født hvert år. Disse kattungene er sjelden vanskelig å få tak i og gis ofte gratis bort via annonser i lokale aviser, oppslagstavler i lokalbutikker og så videre. Du kan også spørre hos dyrlegen. Noen dyrleger prøver nå og da å hjelpe katteeiere eller Dyrebeskyttelsen med å omplassere katter. Du kan også kjøpe en kattunge fra en oppdretter eller fra et omplasseringssenter.

Du bør alltid være kritisk når du kjøper en katt. Katten skal se frisk og rask ut. Den skal være ren, pelsen skal være blank og fin, øynene klare og uten puss, og kattungen skal ikke være for tynn eller ha oppblåst mage. Hvis katten ikke ser frisk ut, bør du være forberedt på å ta den til dyreklinikken så de kan bedømme om katten trenger behandling. Husk at kattunger aldri skal tas fra moren før de er 12 uker gamle.

Å FINNE EN RASE


Det finnes flere grunner til å investere i en renraset katt, men en vanlig huskatt kan være akkurat like bra som en rasekatt. Hvis du ønsker å delta på utstillinger, bør du selvsagt investere i en renraset katt. Renrasede katter har dessuten spesielle kjennetegn med tanke på utseende og atferd, så sammenlignet med en huskatt vet du mer eller mindre hva du får. Du bør skaffe deg så mye informasjon som mulig før du tar en beslutning, så det er lurt å slå opp rasen på Internett, hvor det finnes et vell av informasjon. Her er noen linker du kan starte med:

http://www.norak.no/
http://www.nrr.no/
http://www.rasekatter.no/
http://www.rasekatter.no/lenker/katteklubber.php

ADOPTERE EN KATT


Å kjøpe en katt fra et omplasseringssenter er en flott mulighet. De fleste omplasseringssentre har både kattunger og voksne katter du kan adoptere. Det er morsomt – og utfordrende – å få en kattunge i hus som er full av energi og nysgjerrighet. Et enklere alternativ kan være å adoptere en voksen katt, da mange søte voksne katter allerede venter på deg på omplasseringssenteret. Fordelen ved å kjøpe en voksen katt fra et omplasseringssenter er at den er kastrert, vaksinert og ID-merket. Staben på senteret har dessuten vanligvis dannet seg et inntrykk av kattens personlighet, og kan hjelpe deg med å finne akkurat den katten som vil trives hos deg.

Les mer her:

www.dyrebeskyttelsen.no

www.fod.no

www.dyrutenhjem.no

www.kattepus.no

www.kattehuset.no

DE FØRSTE 30 DAGENE


Når du har fått deg en ny kattunge eller voksen katt, må den bli vant til sitt nye hjem. Det kan være lurt å begrense kattens tilgang til deler av hjemmet, slik at den lett kan finne ut hvor kattedoen er. Hvis det er andre kjæledyr i hjemmet, må du være spesielt obs på at den nye katten trenger steder der den kan gjemme seg og være alene – katter foretrekker ofte å være høyt oppe.

Les mer om å ha flere katter hjemme her

Selv om du vil at katten skal løpe fritt omkring ute, bør du ikke slippe den ut alene fra dag én. Den må finne ut hvor den bor først. Hold katten inne de første 1–2 ukene, og bli deretter med den ut så den kan ta en titt på omgivelsene. Sørg for at den ikke kan stikke av hvis den blir skremt. Når katten har slått seg til ro og vet hvor den hører til, kan du slippe den ut under oppsyn, og deretter kan du endelig la den gå ut alene. Den bør ikke slippes ut alene før det har gått minst 30 dager.
Hvis du har skaffet deg en uvaksinert kattunge – eller en kattunge som bare er vaksinert én gang før du fikk den – må du få den vaksinert i løpet av de første 30 dagene. Hos dyrlegen må kattungen også undersøkes for å sjekke om den er frisk eller trenger medisinsk behandling.

DET FØRSTE ÅRET


En ansvarlig katteeier sørger for å vaksinere og ID-merke katten før den slippes utendørs. Du må også sørge for at den får ormekurer i henhold til dyrlegens anbefaling. Det første året får dere bli kjent med hverandre, og du kan også introdusere katten skånsomt for ulike situasjoner. Dette vil gjøre det lettere for deg å håndtere katten når den blir voksen. Katten blir kjønnsmoden i løpet av sitt første leveår. Det er da tid for å ta den til dyrlegen for kastrering/sterilisering.

Les mer her:
https://www.kattens9liv.no/dyrlegebesok/#kastreringsterilisering
https://www.kattens9liv.no/dyrlegebesok/#id-merking
https://www.kattens9liv.no/vaksinering/

La katten bli vant til katteburet. Dette vil minimere fremtidige problemer med å transportere katten til kattepensjonatet, dyreklinikken osv.

Du kan få gode råd her:
https://www.kattens9liv.no/dyrlegebesok/#komme-seg-til-dyrlegen

VOKSEN KATT


Når katten din har vokst opp og overlevd den nysgjerrige kattungefasen, har vi bare én ting å si: Kos dere. Dere har forhåpentligvis mange gode, uproblematiske år foran dere.

Det er lurt å ta katten til regelmessige, helst årlige, helsesjekker hos dyrlegen. Under helsesjekken kan dyrlegen påvise eventuelle helseproblemer, og dere kan diskutere behovet for vaksinering, ormekurer, flåttbeskyttelse eller andre forebyggende tiltak som bør iverksettes for å holde katten frisk.

GAMMEL KATT


Eldre katter kan få diverse sykdommer, men de er ikke alltid så lett å oppdage. Katter er eksperter på å skjule smerter. Det er ikke uvanlig at katter får revmatiske sykdommer med smerter som eier ikke oppdager. En katt som har såre ledd unngår vanligvis å hoppe opp og ned. Den beveger seg ikke så mye, hviler mer enn vanlig og kan være mer humørsyk.

En eldre katt bør holdes øye med. Hvis den oppfører seg annerledes, går ned i vekt, slutter å hoppe opp eller skifter humør, bør du ta den til dyrlegen. Eldre katter kan ha stor fordel av årlige helsesjekker hos dyrlegen. Sammen kan dere ta godt vare på katten din.